zaterdag 4 februari 2012

2012-01-15 Transformatorhuisje Veere, Veerse Meer

2012-01-15 Transformatorhuisje Veere, Veerse Meer.
De laatste tijd zijn we nogal aan het duiken bij het trafohuisje. Dit om verschillende redenen. De reden is niet dat het hier zo geweldig te water gaan is of dat het makkelijk is om met je uitrusting aan over het hek te klimmen. Nee, de belangrijkste reden is dat het de laatste tijd erg helder water is. Nu in  januari is het zicht een goede 4 meter. Eind november was het zelfs 10 meter.

Sinds kort liggen er ook een 5 tal bootjes die het bezoeken waard zijn. Ze zijn mooi begroeid en liggen niet diep. Zodoende valt er veel licht op en je kan dus met tegenlicht spelen tijdens het fotograferen.

Wil je ze allen zien in één duik dat kun je niet anders dat te lopen naar de hoek van de dijk waar meestal te water wordt gegaan. Op deze hoek ga je nog 350meter naar links richting Vrouwenpolder. Op de volgende hoek zie je een nol. Voor deze nol, aan de kant van Veere, ligt op 4 meter diepte de eerste. Een romp van een polyester motorbootje.

Na 600 m lopen heeft u de instap plaats voor de "Wrakkentocht"bereikt.....

Het eerste wrakje van de tocht, het motorbootje wat geen motorbootje meer is....

Bij toeval is dit op zijn kop liggende zeilbootje ontdekt.
Enige meters verwijderd van de instapplaats

We moeten optimisch blijven, het blijft een optimistzeilbootje!

De volgende bootjes vindt je als je vanaf de hoek van de dijk richting Veere zwemt. Al na 50 meter kun je de eerste vinden. Het is Rakker. Een zeer populaire bootje. Klein en sterk. Goed om als bijboot te dienen van een jacht. Moet ie wel blijven drijven.
De grootste boot ligt achter de grote nol als je richting Veere zwemt. Deze zeilboot met zeil ligt op een flauw hellend plateau op een diepte van 5 meter.

Rakker - Het kleinste bootje in de reeks

Dit polyesterbootje gaat door zijn ligging en begroeiing vele mooie plaatjes opleveren

Wat ook interessant is dat de fuiken weer opgesteld zijn. Het zijn indrukwekkende netten die uit het niets opdoemen en reiken van 8 meter diepte tot aan de oppervlakte. Mooi voor de fotografie ..... enkel ik heb DE foto er nog niet van kunnen schieten .......
De ingang van de fuik


Alvorens bij de instapplaats te kunnen komen moet er nog een enorme hindernis genomen worden. Om over het hek te kunnen geraken moet men een grote inspanning leveren om op het veel te hoge opstapje te komen en later met het hele gewicht over het gaas te geraken. Aan de andere kant van het gaas is het niet anders. Ook hier zijn de te nemen stappen veel te hoog....

Met ongeveer 35 kg uitrusting op de rug een hindernisbaan nemen......

Ondanks de winter is er toch nog wel enig kleur te bespeuren. De vissen, grondels, zitten dieper. Die zijn op ondiepe plaatsen niet of nauwlijks te vinden. Helaas nog geen zeedonderpad met of zonder eitjes gevonden op deze stek. Ze moeten er wel zijn want in de fuiken zitten er genoeg gevangen.

Begroeiing van het hardsubstraat met verschillende wieren en zakpijpen

Eveneens begroeiing maar nu met broodspons

Een close-up van begroeiing op één van de wrakjes

De gewone zeester, een vaste bewoner van het Veerse meer.

Een wolhandkrab. De plukken wol kun je vinden tussen zijn scharen.
Tip, niet voelen of het zacht is....

Roel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten