donderdag 12 augustus 2010

2010-08-12 Een stukje in de pzc

Vandaag stond er een stukje op de internetsite van de PZC


Zeepaardjes in de Westerschelde
Donderdag 12 Augustus 2010 door Marcel Modde

DISHOEK - In de Westerschelde ter hoogte van Dishoek zijn twee zeepaardjes ontdekt. Het koppel heeft zich volgens Roel van der Mast van de Dishoek Duikers verschanst op zo'n acht meter diepte op een kleirichel in de riviermonding.

Op die plek heeft de Walcherse duikclub tentjes van takken gebouwd op de overwegend zanderige Westerschelde bodem. Deze tipi's dienen als broedplaats voor sepia's

Het is niet de eerste keer dat in die omgeving zeepaardjes worden gesignaleerd. In 2008 werd een koppel gezien ter hoogte van Zoutelande. En in 2002 melde een visser een zeepaardje in zijn netten te hebben gevangen bij een sleep in de buurt van Hoofdplaat. Dat diertje overleefde het overigens niet.

In de Oosterschelde rond de Zeelandbrug zijn zeepaardjes sinds een aantal jaar al vaker geziene gasten. De zogeheten beenvis leeft doorgaans in tropische wateren, maar kan ook bij een temperatuur van minimaal 6 graden overleven.


Van der Mast duikt al vanaf 1991 in de Westerschelde en ervaart dat de waterkwaliteit de laatste jaren flink is verbeterd. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat inktvissen en zeepaardjes het gebied aantrekkelijk vinden als kraamkamer, ook het dodemansduim laat zich in de monding zien. "Dat is een graadmeter voor schoon water".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten