dinsdag 26 juli 2011

2011-07-26 Een driftduikje OG-10 naar Dishoek

Een driftduikje OG-10 naar Dishoek.
Vandaag een driftduik gemaakt van de rode boei, OG-10, naar Dishoek.


Doordat het vandaag een sombere dag is hebben we de Reddingsbrigade, post Dishoek, gevraagd ons een 4-tal stranden richting Zoutelande voor een driftduik af te zetten. Zo ook geschiedde. De start is 1 uur voor LW Vlissingen bij de rode boei. Bij het te water gaan voel je goed dat de onderstroom van het strand naar de vaargeul is. Op een diepte van 9 meter valt deze onderstroom weg en kom je in de getijdestroom.
De Westerschelde is hier bij de rode boei zo'n 16 meter diep. Binnen enkele meters is deze diepte bereikt. Met andere woorden, doordat hier een zeer steile wand is (grijs/blauw klei) lijkt het een "drop off". De kleilaag lijkt in laagjes te zijn opgebouwd. Het profiel is dan ook trapvorm. Op 16 meter diepte ligt grof zand met veel schelpen. De bodem voelt hier hard aan.


Met enige tegenstroom hebben we de tocht richting Dishoek aanvangen. Er stond een matige zeegang en gelijktijdig met het te water gaan voer een schip voorbij. Na enkele minuten hoorden we onderwater al de bel van Dishoek.... Dit in de vorm van klinkende ankerketting.... Het is even schrikken als je de "dansende" ankerketting voor je ziet.


De stroom komt langzaam in en onze snelheid richting Dishoek neemt toe. Onderweg zien we indrukwekkende kleibonken van wel 1 meter hoog! Hiertussen natuurlijk het nodige leven. Verder nog gespot veel jonge platvis, diverse grote platvissen waaronder een heilbot en 1x rondom ons een groep horsmakrelen. We zijn ook nog in de ankers gegaan voor een kleine bruinwitte slakdolf.Na 80 minuten en 4 stranden verder kwamen we precies op ons strandje. Niet dat we daar direct het water uit gingen. Nee eerst een portie messchelpen graven voor de lokale vissers....

Roel en Astrid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten