zaterdag 19 november 2011

De pest in de west.

De pest in de west.


De Lionfish is op het ogenblik met grote getale hier aanwezig. Omdat ze geen natuurlijke vijanden hebben moet de mens maar op jacht gaan. Hun voedsel bestaat uit kleine visjes en dat is natuurlijk hier rijk aanwezig en omdat ze niet bang zijn een zeer makkelijke prooi


overal hangen er borden. Maar het mooiste van al er is een clubje op gericht van duikers die hier specifiek naar op zoek gaan.


Het "LIONFISCH ELIMINATION TEAM". (LET)
berichten over deze mannen zijn te volgen op het facebook.
Ze hebben een kokker ontwikkeld waarin ze meerdere Lionfishes in kunnen vervoeren.
een kleine indicatie wat ze per keer vangen
29 oktober    bullebaai         61 stuks
29 oktober                          41 stuks
 5 november  vaersenbaai    14 stuks
 6 november                        40 stuks = 7 kg grootste was 39 cm en 600 gram
 7 november                        29 stuks
10 november banda bou       64 stuks = 17,5 kg
12 november                       31 stuks
16 november                       21 stuks
17 november                       50 stuks  

De vissen die gevangen worden worden verkocht aan een restaurant en deze verwerkt ze tot sushi en als gebakken vis.

Ze beginnen hier al grote bekendheid te krijgen. Lees het stukje Amigoe (plaatselijke krant)

Lionfish Elimination Team (LET)


Amigoe, 15 november 2011.

Overheid wil 100 ZOO Keepers

WILLEMSTAD — Een lid van het Lionfish Elimination Team (LET) dat zich inzet voor de bestrijding van de koraalduivel en onlangs een koker heeft ontwikkeld waardoor de vangst efficiënter verloopt, heeft op verzoek van de dienst Agrarisch Visserij Beheer (AVB) – het vroegere LVV – een offerte uitgedaan voor 100 ZOO Keepers.

AVB-medewerkers die de koraalduivelvangst op het eiland coördineren, hebben het product zelf getest en waren zodanig onder de indruk dat ze om een offerte hebben gevraagd.

Het AVB heeft dit jaar 100 ELF-apparaten aangekocht om de strijd tegen de voor het koraal en de algehele vispopulatie schadelijke vissoort, aan te binden. De uitvinder van de Zoo Keeper, Allie Elhage, heeft een offerte uitgedaan voor een luxere uitvoering van het apparaat, dat uitgerust zal zijn met een ELF-houder. De gevangen koraalduivels kunnen makkelijk met de ELF in de ZOO Keeper worden gestopt, waaruit ze niet meer kunnen ontsnappen. “Gewoonlijk gaat men met een zak op jacht naar de koraalduivel die, eenmaal gevangen, door de duiker in de zak gewurmd moet worden. Met moet dat heel geconcentreerd en voorzichtig doen om een zeer pijnlijke steek van de vis te voorkomen. De kans bestaat hierbij tevens dat de overige vissen uit de zak kunnen ontsnappen. Met een gewone zak jagen betekent naar verhouding veel tijdverlies en vandaar dat de ZOO Keeper de vangst efficiënter maakt doordat er per duik meer exemplaren gevangen kunnen worden”, aldus Willem Evertz, een lid van het acht man tellende LET-duikersteam.

Elhage heeft al bestellingen binnen uit Florida, Panama en Turks & Caicos en kreeg de afgelopen dagen telefonische aanvragen binnen uit Bonaire en Aruba. De kokers, waarvan het eerste functionerende prototype slechts twee maanden geleden werd ontwikkeld, worden vooralsnog voor 175 gulden verkocht. De kokers kunnen gemiddeld 40 kleine, van ongeveer 18 cm, exemplaren huisvesten. Als het om grotere exemplaren gaat, van rond de 36 cm, kunnen er ongeveer tussen 26 in. Het duikersteam laat weten dat waar er vroeger per duik, van ongeveer 45 minuten, gemiddeld 12 koraalduivels per man werden gevangen, er per persoon zelfs 40 gevangen kunnen worden. Elhage is nog steeds in afwachting of het AVB de bestelling daadwerkelijk zal plaatsen. Het promotiefilmpje van de ZOO Keeper brengt zelfs de Lionfish-coördinatoren van het AVB in beeld die het product tijdens een duik testen. Het filmpje is op YouTube te zien onder de volgende link: http://www.youtube.com/watch?v=7Z0ex2GVB74&mid=525.


ZOOkeeper tegen Lionfish
Dolfijn FM woensdag 16 november 2011 09:25

In de strijd tegen de Lionfish, de koraalduivel, wordt nu ook de ZOOkeeper ingezet. De ZOOkeeper is een apparaat waarmee de gevaarlijk prikkende vissen op een handige en ongevaarlijke manier meegenomen kunnen worden. De dienst Agrarisch Visserij Beheer heeft er honderd besteld bij de bedenker, een lid van het Lionfish Eliminition Team. Een team van Curaçaose vrijwilligers die zich inzetten voor de bestijding van de vis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten