vrijdag 18 mei 2012

2012-05-12 KNRM oefening Westerschelde

2012-05-12 KNRM oefening Westerschelde

"De reddingspost Westkapelle".

Enige maanden geleden zijn wij benaderd door de KNRM Westkapelle met de vraag als duikers te willen deelnemen aan een grote reddingsoefening op de Westerschelde. Moet je net bij ons weze. Tuurlijk. Als het maar spectaculair kan zijn!

"Koopmansdank (Neeltje Jans)'.

De reddingsposten Neeltje Jans was er met de reddingsboot Koopmansdank, Breskens met de Zeemanshoop, Cadzand met de Winifred Lucy Verkade-Clark en Westkapelle met de Uly.

"Even een plan maken".

Ons "spel" mochten we zelf invullen. Even de koppen bij elkaar steken en een goed/slechtweer senario in elkaar steken.
Boot 1 speelde een koppel in nood doordat een duiker een te snelle opstijging gemaakt had van een te grote diepte. Tevens was het probleem dat de buddy het slachtoffer niet in de boot kon hijsen.
Boot 2 speelde brand aan boord en een vermiste duiker die naar later bleek onderkoelingsverschijnselen had.

"Uly (Westkapelle)".

De oefening speelde zich af op zaterdag 12 mei en werd ingezet door lotusslachtoffers die vanaf een zinkend schip, zwaar gehavend, over gestapt waren in een 2-tal opblaasvlotten. Eén persoon, in de vorm van een pop, was overboord gezet als zijnde een afgedreven persoon.

"De Uly onderweg naar het water".

Toen deze bergingsoefening eenmaal liep kwam vanuit een volledig andere hoek het noodsignaal via VHF67 (werkkanaal voor deze oefening) van boot 1 binnen bij het kustwachtcentrum (KWC). Via de opgegeven GPS coordinaten was de Koopmansdank met 37 knopen onderweg naar het noodleidende duikerskoppel voor de kust van Dishoek. Eénmaal in de buurt volgde de noodoproep van boot 2 met een vage positie omschrijving doch wel gemarkeerd met rook.

"De Zeemanshoop (Breskens)".

Vakkundig zijn de duikers aan boord gebracht via de open spiegel van de Koopmansdank. Deze spiegel wordt neer geklapt en verdwijnt deels onder water. Hierdoor kunnen de slachtoffers op de spiegel worden geloosd en binnen gedraaid/gerold worden.

"Klaar voor in de ambulance".

Aan boord werd naar verwondingen van de duikers geinformeerd. Hierop werden de juiste diagnoses gesteld en er de juiste handelingen georganiseerd. Eén van de duiksters werd op een brancard gereed gemaakt voor transport per helikopter, de andere duikster werd op het strand per ambulance afgevoerd.


De overige 2 duikers, de niet gewonde mannen, hebben de oefening op foto vastgelegd en de boot goed bekeken. Zo zijn ze dan ook wel weer...

"a/b van de Koopmansdank met op de achtergrond de zeemanshoop".

Roel

Bij deze willen we de mannen en vrouwen van de KNRM nog bedanken voor de leuke en leerzame dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten