woensdag 23 mei 2012

2012-05-18 Omroep Zeeland op het strand

2012-05-18 Omroep Zeeland op het strand
Duik 255, vrijdag 18 mei.

"Mama ziet er toch al niet zo goed meer uit".

Maar eerst Omroep Zeeland op het strand. Ze willen een reportage over de sepia gekte in het Zeeuwse. Eerst een interview op de duinen en daarna filmen op het water daar waar de sepiatentjes staan.  Het bootje te water, het is inmiddels hoog water en richting de plek waar de sepia tentjes staan opgesteld. Roel maakt zich klaar om over boord te gaan en ik ga verder als schippersvrouw. Bovenkomend verteld Roel zijn bevindingen over de sepia's aan de verslaggeefster van Omroep Zeeland.  We varen terug naar de kant en de verslaggeefster gaat richting de Oosterschelde om ook daar duikers te interviewen. Een half uur filmen voor slechts 1.5minuut tv...maar we hebben het er voor over.

`Een sepia stelletje´.

18.00 uur te water. Met een watertemperatuur van 12 graden en een mooi zonnetje gaan we voor de sepia's. We gaan naast het paalhoofd te water en zwemmen tot een meter of 7 diepte waar we de eerste tentjes (wilgentakken) tegenkomen. Daar komen we de eerste sepia's al tegen, niet de grootste exemplaren maar ze zitten er en zijn al eieren aan het afzetten. We zwemmen verder en komen veel zeenaalden tegen. Aangekomen bij de andere tipis zitten sepia's. Ze worden vergezeld van hoofdkrab en vele heremietkreeften, die aardig uit hun huisjes zijn gegroeid. Ze zullen snel op zoek moeten naar een groter huis, want zo gaan ze het niet redden. We zwemmen door langs de kleirichel en gaan richting junker. Deze licht op 12,5 meter diepte en de delen die bloot liggen zijn mooi begroeid met tubelaria. Hier zitten veel sepia's groot van maat en mooi diep rood en bruin van kleur.  De stroom is inmiddels iets gaan lopen wat een mooi beeld geeft van de hoverende sepia's op de junker. Ze liggen allemaal zo mooi met hun rokken tegenstrooms te zwemmen. Ook hier zijn ze aan het paren en eieren aan het afzetten. Na 70 minuten word het tijd om richting de kant te gaan. Een mooie duik met goed zicht.


Genietend op de vlonder van het strandhuisje met een kop koffie zien we de mooie grote kop van een zeehond. Waarom zou die zo graag op dit strand vertoeven, zijn sepia's een lekker maaltje?


Astrid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten