zaterdag 6 juli 2013

2013-06-29 Slakjes bij Zoutelande.

2013-06-29 Slakjes bij Zoutelande.

Vandaag een ander vertrek punt. Het strandhuisje is verhuurd dus daarom liggen onze spullen nu in het daghuisje van Jaro een paar stranden verderop.

Rond half elf hebben we op het strand afgesproken. Bestemming nog onbekend. Wel ergens tussen Zoutelande en Westkapelle. Dit hangt van de zee af. We vertrekken rustig op het gemakje. Er staan wat golven dus varen we rustig langst de kant. Bij Zoutelande twijfelen we gaan we naar de zandbank of gaan we naar het paalhoofd voor de reddingspost. Het word het paalhoofd. Omdat het nog te veel stroomt wachten we op de kant. Voor Roel een leuk moment om weer eens lekker met de camera te spelen.


Normaal gaan we altijd 1½ uur voor laagwater Vlissingen te water. Nu werd dat maar een uur voordien. Als we het water in gaan stroomt het nog iets en is het zicht matig ook omdat we ondiep zitten. Na een kwartiertje trekt dat gelukkig bij.

Voor het paalhoofd bij Zoutelande zit nog een oude dijk hoofd waar je mooi omheen kan zwemmen en die overloopt in de kleirichel. De krabben, hoofdkrabben en de heremiet kreeftjes hebben het hier goed naar hun zin. Af en toe zie je hier ook een hooiwagenkrab. Maar waar ik geheel van stond te kijken was de hoeveelheid slakken. En zeker niet van 1 soort. Zo zagen we eerst de boompjesslak.


Daarna kwamen we veel eitjes tegen. Maar van welke slak. Als we goed kijken zit eromheen nog een bruin witte vlek. En als we nog eens goed kijken blijk dit de rosse sterslak te zijn


Zo'n groepje komen we niet 1 keer tegen maar wel meerdere malen. Af en toe komen we ook een witte slak tegen. Wel met rozet en geen rok. Welke soort dit is weet ik niet. Durf er geen naam aan te geven. Later blijkt op de foto dat het toch waarschijnlijk om de rosse sterslak gaat maar dan een witte uitvoering.


Een stukje hoger komen we weer een groepje slakken met veel sprietjes tegen. Dit blijkt een groepje slanke ringsprietslakjes te zijn.

 
 
Verderop komen we de brede ringsprietslak tegen op de kleirichel.
 
 
Roel komt zelfs nog een knotsslak tegen.


Dat er zoveel slakken op zo'n klein stukje te vinden waren is toch wel heel erg leuk en diep hoef je hier niet te duiken. Ik heb gemiddeld op 3 meter gezeten. Door de slakken zijn we niet eens ver geweest. Je komt hier wel veel vislijn tegen en voor degene die vissen. Er groeid hier zelfs vislood.
Vorig jaar heb ik hier samen met Jaro toch wel een loodje of 50 weggehaald.


Na 50 minuten begon het iets harder te stromen en was het ook tijd om naar boven te gaan.
Toen we boven waren was de zon meer gaan schijnen de golven gaan liggen en de wind ook afgenomen. We zijn rustig op het gemakje terug naar Dishoek gevaren. Het was weer een leuk duikje met leuke fotos'van al het moois wat we hebben gezien en een hele puzzel om de soorten slakjes uit te kunnen zoeken.


Voor iemand die niet diep wilt duiken een leuke duikstek. En vanaf de kant als je een goede parkeerplaats weet te vinden tegen de dijk. Een locatie die goed te doen is.

DD Marian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten