donderdag 12 april 2012

2012-04-06 Buffalo nabij Tobrukbunker.

2012-04-06 Buffalo nabij Tobrukbunker.

"Buffalo".

In november 1944 vond in Westkapelle de landing plaats van de geallieerde. Vele schepen en voortuigen zijn bij deze actie verloren gegaan.


Enkele van deze voertuigen zijn nu nog steeds te bewonderen op het strand van Westkapelle en op een diepte van slechts 3.5 meter. Omdat dit hardsubstraat is zijn deze objecten rijkelijk begroeid en bewoond!

"Structurescan Westkapelle".

Middels een structurescan zijn we bezig het strand in kaart te brengen. Op bovenstaande scan zijn diverse onderdelen te zien die net achter de grote bunker staan die bij laag water goed te zien is. Duidelijk zichtbaar is de 8-hoekige bunker. Deze is te vinden als men vanaf de grote bunker richting zee zwemt. Vertrekpunt vanaf de grote bunker is de hoek die het dichtste bij het paalhoofd is. Binnen 2 meter zwemmen komt men een groot anker tegen die vermoedelijk gebruikt is net na de oorlog om het caisson die gebruikt is om het gat te dichten te possitioneren.

"Het anker".

Volg de anker ketting en daar waar deze ophoud is na 2 meter zeewaarts te zwemmen de 8-hoekige bunker. Zeer herkenbaar aan de trap die leidt naar een plateau een 6-tal treden hoger. Een 6 tal meters meer zeewaarts staat het ampibivoertuig buffalo. Zeer herkenbaar omdat deze nog recht op het zand staat en de vormen zijn nog te herkennen.


Goed herken baar is de motor, rupsbanden, sprokkelwielen, chassie en de haak waarmee de klep geborgd wordt. Graag laten liggen.. Op de foto van een bouwdoos van een Buffalo hieronder is duidelijk de haak te zien envenals de hierboven beschreven onderdelen.

"Buffalo".

Roel

1 opmerking:

  1. Zeer mooi deze structure-scan. ik kan er veel van herkennen, omdat ik daar regelmatig ga snorkelen in de zomer. Hebben jullie ook een scan van de gehele dijk die daar onderwater ligt?

    BeantwoordenVerwijderen