vrijdag 17 mei 2013

2013-05-17 VTR op visite en de eerste Sepia's.

2013-05-17 VTR op visite en de eerste Sepia's.

Vandaag hebben we de mannen van de Belgische Televisie VTR voor het programma "1000 zonnen"op bezoek. Regisseur Oswald, geluidsman Toon en cameraman Jurrit.
We maken kennis op de parkeerplaats achter de duinen en lopen met z'n alle met ieder iets van beeld- en geluidsmateriaal terug naar het strandhuisje. Vele handen maken licht werk. Bij het huisje drinken we koffie met uiteraard Zeeuwse bolussen. Tegelijk gaan de tover dozen en kisten open.

 
Er komt een heuse Quadcopter voor de GoPro uit. Hij word klaar gemaakt en uitgeprobeerd voordat we de eerste opdracht van de mannen krijgen. De vraag was om een tipi in elkaar te zetten. Nu hadden we er 3 klaar staan maar goed, nog 1 erbij is geen punt.
 
 
Om goede filmbeelden te krijgen was het nodig de Quadcopter diverse malen over te laten vliegen. Gedurende die tijd moesten we blijven knopen aan de tipi's Wie denk dat die tipi's nu nog uit elkaar vallen heeft het mis!
 
Deze "VTR" tipi's zijn te herkennen aan de vele horizontale takken die de tipi bezit. Deze uitvoering hebben we trouwens in 2006 - 2007 toegepast.
 
Daarna was het de beurt voor de grote camera en werden er onder tussen nog vragen gesteld door Oswald.

 
Rond 12 uur moesten we te water. Dit te water gaan wordt om gedraaid met het stukje op tv. Want daar komt eerst de tewaterlating van de tipi's in beeld. Voor ons kwam dit goed uit want nu konden we eerst de oude tipí's van de vorige te water lating op zoeken en daar een boei op leggen zodat de andere 3 tipi's er straks vlak bij te water kunnen.
Roel, Astrid en ik gaan onderwater. Roel met anker en volgboei daar achter ik aan het uiteinde van de ketting en Astrid aan de buddy lijn bij mij. Zo zwemmen we naar de richel. Op 9 meter legt Roel het anker neer en maakt er de reel aan vast.  Nu pak ik die lijn en zwem achter Roel aan. Nog geen meter verder stopt hij. Ik ga kijken waarom en nu blijkt dat hij de eerste Sepia in zijn lichtbundel heeft. Het vrouwtje zwemt langst Roel heen en zoekt de warmte van mijn lamp op. Dit doen ze wel vaker. Ook Astrid ziet haar nu. Met z'n alle zijn we blij. Nog geen 40 meter in het water en de eerste sepia is gespot. We zwemmen verder nog geen 2 meter verder ligt er een zeenaald in het zand. Daarna komen we in een putje een klein stukje verder een 2e sepia tegen. Dit blijven de enigste 2 sepia's die we vandaag zien. We zwemmen in een cirkel en vinden in deze slag nog geen tipi's. Op de terugweg naar het anker word het zicht slechter. Jammer. We maken nog een slag en belanden zo bij de junker. Als we eroverheen zwemmen zie ik in mijn oog hoek een grote kreeft naar boven springen in een aanval op mij. Dit vind ik niet leuk. Terug bij de kleirichel is Roel zijn reel aan het inhalen. Helaas blijft de lijn achter de junker vast liggen en is zijn lucht voorraad minimaal. We besluiten de reel bij het anker achter te laten en morgen op te halen. Roel had al wel gezien dat in deze slag de tipi's ingesloten zitten. Met een goede gedachte aan de Sepia's en het terug komende onderwaterleven verlaten we het water. Tijdens deze duik kwamen we buiten de 2 sepia's en zeenaald veel krab, hoofdkrab, kreeft, zeesterren en platvis tegen. Veel leven dus.

 
Op de kant stonden Jaro en de mannen onder het genot van een bakje warme koffie ons al weer op te wachten. Na verteld te hebben hoe het onderwater was werd het tijd om de 3 tipi's te water te laten.
Dit werd vlug gedaan omdat het helaas weer was begonnen te regenen. We hebben het vandaag toch nog redelijk droog gehouden. Maar we hadden liever mooi weer gehad.
 
 
De tipi's waren nu geplaatst en dit was het einde van de film dag. In het huisje hebben we nog beelden terug zitten kijken uit de GoPro en dat was toch wel erg leuk. Alles van uit de lucht. Jammer genoeg blijft het regenen.
De mannen van de tv besluiten de bus op de helling te rijden zodat het toch nog een beetje droog ingepakt kan worden. We nemen afscheid en kijken terug op een leuke film dag.
 
Wanneer het uitgezonden zal worden weten we nog niet maar we houden jullie zeker op de hoogte.
 
DD Marian
 
De uitzending is 6 juni op TV geweest.
Klik op onderstaande link voor de uitzending.
http://www.een.be/programmas/1000-zonnen/stroomopwaarts-op-de-westerschelde
 

2 opmerkingen:

Mooi verhaal Marian, laat maar weten wanneer we de tv aan moeten zetten!
 
Zullen we doen marjon :-)

2 opmerkingen: