zaterdag 4 februari 2012

2012-01-21 Duik Veerse Meer (Trafohuisje/ Polredijk)

2012-01-21 Duik Veerse Meer (Trafohuisje/ Polredijk)
Tsja, je bent in 2011 vol goede moed begonnen met je 3* opleiding, al je buddy’s hebben ondertussen hun brevet binnen en jij nog niet ! Wat te doen ? Juist, aan de bak, regelen die hap !

Om mijn brevet te halen stonden nog maar 2 zaken op het programma: een keer duikcoördinator zijn en een keer duikbegeleider zijn. Zaterdag 21 januari gepland en eens geïnformeerd wie er wilden duiken, nou dat viel zeker niet tegen, Roel, Astrid, Henk, Mascha en Harm hadden er wel zin in. Paul en Eric wilden wel in hun functie als instructeur komen om te beoordelen hoe ik het er van af bracht.

"Noodplan".

Voorafgaand aan de duik de nodige administratie gedaan als een noodplan gemaakt en voorbereidingen getroffen voor de check de stek checklist. Geregeld dat Roel vanuit het clubhuis de zuurstofkoffer, EHBO doos en duikvlag meenam.

Zaterdag 21 januari, veel wind ! Windkracht 6 tot 7. Gelukkig de geplande duikstek (Trafohuisje/Polredijk) ligt aflandig dus rustig en vlak water. Het duiken daar is direct aan de kant en vrij ondiep (dieper dan 7 mtr is er niks meer te zien) gecombineerd met goed zicht en géén stroom. Voor mij genoeg argumenten om de duik door te laten gaan.

"de eerste hindernis! Het hek".

Om 12.30 was iedereen aanwezig. Natuurlijk een briefing gehouden en iedereen op de mogelijke risicio’s en mogelijkheden gewezen. Omdat Mascha in natpak dook (superbikkel !) benadrukt dat als ze het koud begon te krijgen ze dit direct aan haar buddy moest kenbaar maken en de duik af te breken.

"de Duik-flag".

Het werd de wrakkentour, een heel eind lopen (krijg je het lekker warm van) en vervolgens terug duikend langs 3 wrakjes van kleine bootjes. Het was nog even wachten op Harm die wat later was. Iedereen het water in en het zag er goed uit. Mooi vlak en helder water en mooi beschut van de wind door de dijk.
"Oeps, de fles zakt weg!".

Eénmaal in het water wat onrust. De band rond Harm zijn fles was losgeraakt en zijn fles hing dus los. Astrid en Roel hebben vervolgens de fles voor Harm weer vastgemaakt. Daarna was Roel zijn vinnen kwijt, deze had hij even op de bodem gelegd zodat hij zijn handen vrij had om foto’s te nemen en te helpen met de fles van Harm. Na een paar minuten zoeken waren ze gevonden > tijd om te duiken ! Bij het afdalen begon de automaat van Harm af te blazen door ijsvorming, deze brak daarna zijn duik af en klauterde de dijk weer op, 1 duiker minder in het water.

"Mascha. De Bikkel van vandaag!!!".

De rest van de duik ging perfect. Door het vlakke water en doordat de duikers dicht aan de kant doken waren ze vanaf de dijk heel goed te volgen. Pas na 45 minuten (nogmaals respect voor Mascha die in natpak was) kwam iedereen weer boven. Tijdens het teruglopen over de dijk begon het behoorlijk te regenen, gelukkig een korte bui.


Bij de auto’s iedereen omgekleed en daarna onder het genot van warme chocolademelk, koffie, borrel, koekjes etc. een debriefing gehouden. Het was een leuke duik geweest met zeer goed zicht. De wrakjes waren bekeken en in de paar fuiken die waren tegengekomen zat ook de nodige vis zodat daar ook nog wat te zien was. Afgezien van het bevriezen van Harm zijn automaat had niemand problemen gehad en was de duik goed verlopen. Hierna volgde mijn eigen debriefing met Eric en Paul, gelukkig ze waren tevreden en ik had er weer een stempeltje bij !

"Gelukkig alles goed gegaan".

Jaro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten